Karate

Karate is ‘Lege hand’

Wat is karate nu precies? Karate betekent letterlijk lege hand, waarmee aangegeven wordt dat het hier om een kunst van ongewapende zelfverdediging gaat. Karate is een gevechtsvorm afkomstig uit de tradities van China en Okinawa die zich na overname van de kenmerken, door de Japanners liet ontwikkelen tot een geheel eigen gevechtsvorm. Waarbij het niet meer gaat om het beheersen van de tegenstander alleen, maar om de hogere doelstelling van iedere budo-vorm: zelfperfectionering.

Tegenwoordig laat karate zich als pure (wedstrijd-)sportvorm goed beoefenen. Het Karate omvat hoofdzakelijk verdedigingen in blokkerende en/of opvangende technieken, maar het kent ook aanvallende technieken.

Het Karate-do heeft een consequente lesopbouw bestaande uit Kihon (basis), Kata (oefenvorm zonder tegenstanders) en Kumite (vrije vorm met tegenstander). Door de aandacht die deze onderdelen leggen op de houdings- en bewegingsvorming en de conditievergroting, is het Karate-do als pure trainingsvorm geschikt voor een ieder die de invloed ervan wil ondergaan. Deze beschrijving is beperkt gehouden, de Karateka zal zich de verdere en diepere aspecten van het Karate-do evenals de betekenis het beste eigen maken door middel van training. Uitgaande van de doelstelling van ons Karate-do (zelfperfectionering) streven we naar een natuurlijke wijze van bewegen. Dit is een beweging die een volkomen eenheid van lichaam en geest ademt. Hierbij zoeken we naar de technische perfectie in de techniek.

Dat houdt in dat de karateka moet begrijpen dat alleen door voortdurend bezig te zijn en het eindeloos herhalen van de oefeningen de volkomen beheersing kan ontstaan. Dit is de enige manier op weg naar meesterschap, er is geen kortere weg naar blijvend succes!

Het woord karate-do geeft eigenlijk al aan wat het is: Kara (leeg), Te (hand) en Do (weg). Ofwel de weg van de lege hand. De technieken die je hiervoor gebruikt zijn bedacht om een aanval of verdediging met een lichaamsdeel zo effectief mogelijk te maken. Om dit te bereiken moeten de technieken aan bepaalde eisen voldoen, een aantal aspecten zijn:

  • juiste route van de beweging
  • spannen/ontspannen van de betrokken spieren
  • richtpunt ofwel precisie van de beweging
  • kime (kracht)
  • snelheid
  • timing

Karate bestaat dus uit veel aspecten.

Technieken leren toepassen is de kern van Karate. Technieken om je tegenstander uit te schakelen, daar moet je dus kracht voor hebben, zeker als je tegenstander een kop groter is als jijzelf! Dat is dus niet waar, de technieken zijn gemaakt om toegepast te worden door mensen die niet zo sterk zijn. Om technieken van Karate te leren en toe te passen is geen brute lichaamskracht nodig, wat je nodig hebt is mentale kracht. De kracht om je geest te beheersen, om angst, twijfel, agressie en andere emotionele toestanden onder controle te houden zodat de pure techniek gebruikt kan worden.

In het algemeen zijn er drie hoofdgroepen die tijdens de lessen beoefend worden, deze zijn:

  • Kihon: basis training
  • Kata: vorm van training waarin bepaalde aspecten uit het karate worden samengevoegd zonder tegenstander
  • Kumite: ‘sparren’ in diverse vormen

Kyokushinkai

De stijl die wij beoefenen is Kyokushinkai, de grondlegger is Mas(utatsu) Oyama.

Kyokushinkai is samengesteld uit: Kyoku (uiterste), Shin (waarheid) en Kai (ontmoeten), samengevat: mensen die de hoogste waarheid zoeken. Mas. Oyama werd in 1923 geboren in Korea. Op 16 jarige leeftijd vertrok hij naar Japan. Daar beoefende hij boksen en grieks-romeins worstelen. Daarna beoefende hij judo, waarin hij de 4e dan behaalde.

Op een dag zag hij een demonstratie van de karate grootmeester uit Okinawa, Guchin Funagoshi. Oyama werd één van de beste studenten van Funagoshi. Na de dood van Funagoshi viel de hechte organisatie uiteen in verschillende groeperingen, die een eigen stijl ontwikkelden. Oyama ontwikkelde ook een eigen stijl en noemde dat Kyokushinkai. Jon Bluming trainde karate in Tokio bij Oyama, waar hij slaagde als leraar. In 1963 bracht Bluming het Kyokushin karate naar Nederland.